Adem en houding

Je houding kan niet fout zijn

Als kind heb ik houdingstherapie gehad en ook op latere leeftijd heb ik van therapeuten gehoord dat mijn houding niet goed was. Ik heb moeite met dit opschrijven, omdat ik daar zelf niet (meer) in geloof. Je houding kan niet ‘fout’ zijn. 

Hoe wordt je houding gevormd? 

Je houding en je manier van bewegen wordt aan de ene kant bepaald door je bouw, hoe je anatomisch in elkaar zit en aan de andere kant door hoe je je voelt. En hoe je je voelt, heeft weerslag op je adem. Als je verdrietig bent of angstig, zal je houding meer voorover gebogen of ineengedoken zijn, dan wanneer je blij bent.

Je adem volgt je gevoel en je houding

Bedenk maar wat er gebeurt als je gespannen bent of zenuwachtig, je adem zal oppervlakkiger en hoger zijn. Bij die ineengedoken houding als je verdrietig of angstig bent, is er minder ruimte voor de adembeweging en zal je adem als vanzelf minder diep zijn.

Maar heb ik dan invloed op mijn adem?

Het mooie van je adem is dat die deels wordt aangestuurd door het onwillekeurige zenuwstelsel, het zenuwstelsel waar je geen invloed op hebt, maar ervoor zorgt dat je altijd doorademt, ook als je slaapt. Maar je kunt de adem ook beïnvloeden met je willekeurige zenuwstelsel. Als jij sneller wilt ademen, kun je dat doen en als je meer naar je buik wilt ademen, kun je dat sturen.

Je adem is dus jouw ingang om in contact te komen en invloed uit te oefenen op je gevoel en…je houding!

Hatha-yoga en adem

Bij hatha-yoga beweeg je op geleide van je adembeweging. Je adem bepaalt hoe jij in de houding staat en geeft aan wat jouw (lichamelijke) grenzen zijn.

Hieronder een audio van een ademoefening met aandacht voor het effect van ademen op je houding. Ik hoor graag wat de oefening met je heeft gedaan!

Andere nieuwsberichten

Wat kan allemaal wel?

Wat als alles anders is? Afgelopen week had ik een gesprek met mijn puberzoon. Hij baalt dat door de lockdown scouting niet

Omarm ongemak

Word jij ook zo blij van tegenslagen? Vind je het heerlijk als iemand onaardig tegen je is? Omarm je ongemak? Waarschijnlijk niet. Grote

Ik versus wij

Chakrafilosofie De yogaleer is gebaseerd op de chakrafilosofie, een eeuwenoude filosofie die de verschillende bewustzijnsniveau’s die je als mens in je draagt

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top