Hatha-yoga

Hatha-yoga is een stroming binnen de yoga zonder duidelijke oprichter of goeroes. Hierdoor is het heel open en kan iedereen er zijn of haar eigen weg in vinden. In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, energie die naar buiten gericht is. De maan staat voor stilte, energie die naar binnen gericht is. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Saswitha

Saswitha yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.

De klassieke hatha-yoga-houdingen voer je eerst bewegend uit, als voorbereiding op de stille houding. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

Yoga & blessures

Blessures kunnen je belemmeren in het beoefenen van de sport die je graag doet, maar ook bij activiteiten in het dagelijks leven. Wat vaak gebeurt is dat je om de blessure heen gaat bewegen en je het gebied van de blessure gaat ontzien. Hierdoor gaat ook het bewustzijn van de blessure vandaan. Door juist met je aandacht en adem naar de klacht of beperking toe te gaan, kun je zelf gaan ervaren wat wel en niet goed is voor je lichaam en blijf je in contact met je lichaam. De adem onderhoudt de verbinding tussen lichaam en bewustzijn. Indien de adem stokt of je merkt dat je adem vasthoudt, pas je de houding aan op zo’n manier dat je wel kunt doorademen. Hierdoor bepaal je zelf je eigen grenzen en kun je veilig de oefeningen uitvoeren.

Vind je het fijn om persoonlijk begeleid te worden bij je blessure of klacht? Meld je dan aan voor een yogatherapie  afspraak. 

Hatha-yoga voor mannen

Voor alle mannen die het prettig vinden om met alleen mannen yoga te doen, is er maandagavond 20:25u een yoga voor mannen.

Hatha-yoga voor vrouwen

Maandagavond 19u staan er alleen maar vrouwen op de mat. Heb je een persoonlijke, religieuze of een andere reden waarom je het prettig vindt om alleen met vrouwen  te oefenen. Meld je aan voor een proefles.

Scroll naar top