Ik versus wij

Chakrafilosofie

De yogaleer is gebaseerd op de chakrafilosofie, een eeuwenoude filosofie die de verschillende bewustzijnsniveau’s die je als mens in je draagt beschrijft. Een soort kapstok waar je gevoelens en emoties aan kunt ophangen. Het kan verhelderend werken om op deze manier naar jezelf of anderen te kijken, maar het mooie is dat yoga ook helend kan werken als je je niet bewust bent van deze achtergrond.

Toch stip ik af en toe in mijn lessen wat van de chakraleer aan. Gewoon omdat we mensen blijven en wij mensen het vaak heel fijn vinden om dingen te ‘snappen’… Ik spreek ook namens mezelf 😉.

Balans tussen het 3e en 4e chakra

Een interessante uitdaging vind ik de balans tussen het 3e en 4e chakra. Waarin het 3e chakra staat voor je ‘ik’, je wil, ergens voor gaan, iets doen. Een vurige kracht die je in je draagt en je lichamelijk kunt ervaren in je buik en onderrug. Daarboven zit het 4e chakra, gelokaliseerd in je borstgebied, je hartgebied. Vanuit dit chakra open je naar jezelf en de mensen om je heen. In dit chakra komt ook de relatie met ‘de ander’ tevoorschijn. Dus als je iets wilt doen, voor wie wil je dat doen of met wie?

Wij mensen zijn sociale dieren. Ons leven gaat niet alleen maar over onszelf, maar ook over hoe je leeft in relatie met anderen.

Grof gezegd zie je vaak dat de ene persoon meer toegang heeft tot het ene chakra, maar daardoor of daarnaast juist minder toegang tot het andere chakra.

De ene persoon heeft er geen moeite mee om voor zichzelf op te komen, te zorgen dat er iets gebeurt wat hij/zij graag wilt. Maar kan het moeilijk vinden om rekening te houden met anderen.

De andere persoon heeft juist erg de neiging te zorgen voor anderen. Kan geen ‘nee’ zeggen als hem/haar iets gevraagd wordt en heeft daardoor meer moeite met opkomen voor zichzelf en doen wat hij/zij graag wilt doen.

Hierin een balans vinden vind ik wel één van de uitdagingen van het leven. Hoe kies je voor jezelf zonder dat het ten koste gaan van de ander. Hierin hoor je misschien al waar ik iets gemakkelijker toegang toe heb en waar iets minder 😊.

Yoga

Vandaar dat ik deze week beide chakra’s centraal stel in mijn lessen. We gaan het vuur van het 3e chakra aanzetten met de zonnegroet en gebruiken de tweede helft van de les om op zoek te gaan naar de zachtheid in onszelf en de toegang tot het borstgebied, ons hartgebied.

Als je nog niet staat ingeschreven, meld je aan voor een gratis proefles en kom ervaren waar jouw kracht ligt en waar je uitdaging!

Zonnige groet,

Ester

Andere nieuwsberichten

Wat kan allemaal wel?

Wat als alles anders is? Afgelopen week had ik een gesprek met mijn puberzoon. Hij baalt dat door de lockdown scouting niet

Adem en houding

Je houding kan niet fout zijn Als kind heb ik houdingstherapie gehad en ook op latere leeftijd heb ik van therapeuten gehoord

Omarm ongemak

Word jij ook zo blij van tegenslagen? Vind je het heerlijk als iemand onaardig tegen je is? Omarm je ongemak? Waarschijnlijk niet. Grote

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top