Ode aan de lach, ode aan Sari

Thuisgekomen na mijn yogales, loop ik direct naar de televisie. De tweede helft van de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal is bezig. Japan komt op en heeft meerdere schoten op het doel. Met name door een aantal schitterende reddingen van hardwerkende keepster Sari van Veenendaal blijft de stand 1-1. Als Sari na een van haar reddingen lachend in beeld wordt gebracht, meldt de commentator: ‘Ja ze lacht wel, maar er is helemaal niets te lachen.’

Resultaat of ervaring?

Hè? Ik dacht juist: ‘Wat fijn om te zien dat ze er nog vertrouwen in heeft, dat ze zich goed voelt.’ Ik ben geen expert, maar volgens mij staat Sari ontzettend goed te keepen. Naar de redenen van de commentator om zoiets te zeggen, kan ik alleen maar gissen; maar ik herken het wel. Wat vraag jij aan je kind of iemand anders die net een sportwedstrijd achter de rug heeft? ‘Heb je lekker gespeeld?’ of ‘Heb je gewonnen?’ Vaak gaat onze aandacht toch uit naar het resultaat.

Voetballen omdat het leuk is

Van de Nederlandse voetbalvrouwen weet ik dat ze voetballen, omdat ze het spelletje ontzettend leuk vinden. In de periode dat het vrouwenvoetbal startte met de eredivisie, heb ik als sportarts een aantal jaren de voetbalsters van FC Utrecht, waaronder Sari, mogen begeleiden. Geen van deze meiden is gestart met voetballen om er geld mee te verdienen. Dat was er een aantal jaren geleden namelijk niet. Het was vijf keer per week trainen, wedstrijden spelen en daarnaast studeren of werken. Dus blijkbaar hadden ze er ook zonder (financieel) resultaat zoveel lol in, dat ze het harde werken ervoor over hadden.

Loslaten van het resultaat

Overigens ben ik natuurlijk ook geen heilig boontje. Ook ik kan nog weleens te veel gericht zijn op het resultaat. Bijvoorbeeld op het effect van een yogales, of dat ik mijn yogaklas vol wil hebben. Maar heeft het nut? Het is veel fijner als het me lukt om resultaten los te laten en te genieten van het lesgeven, omdat ik dat nu eenmaal dolgraag doe. En dan kan ik evenveel genieten van een les met 2 mensen als van een les met 9 mensen. Loslaten van het resultaat en genieten van waar je mee bezig bent, is de sleutel naar een leuker en ook gemakkelijker leven!

Sari bedankt

Dus Sari, bedankt voor je mooie lach, ik hoop dat je hiermee een hoop mensen inspireert. Leuke bijkomstigheid is dat je met je mooie lach ook nog de wedstrijd hebt gewonnen ?!

Andere nieuwsberichten

Wat kan allemaal wel?

Wat als alles anders is? Afgelopen week had ik een gesprek met mijn puberzoon. Hij baalt dat door de lockdown scouting niet

Adem en houding

Je houding kan niet fout zijn Als kind heb ik houdingstherapie gehad en ook op latere leeftijd heb ik van therapeuten gehoord

Omarm ongemak

Word jij ook zo blij van tegenslagen? Vind je het heerlijk als iemand onaardig tegen je is? Omarm je ongemak? Waarschijnlijk niet. Grote

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top