Sorry…

‘Sorry seems to be the hardest word’

…zong Elton John. Toch krijg ik regelmatig sorry te horen. Sorry’s die mijns inziens niet aan mij gericht zijn, maar aan de persoon van wie ik ze krijg.

‘Sorry , ik heb de online yogalessen in de lockdown niet wekelijks gedaan.’

In de periode dat ik geen yogalessen mocht geven, heb ik online lessen gemaakt voor mijn yogi. Ik ben dankbaar voor hun trouw aan mij. Youtube staat vol met gratis yoga filmpjes, maar ze kozen ervoor om mij te steunen en mijn lessen te blijven volgen. En ik begrijp het volledig dat niet iedereen daar wekelijks aan toe is gekomen. Mijn eigen yogabeoefening heeft ook op een lager pitje gestaan.

Waarom zeggen mensen dan sorry tegen mij als ze niet zijn toegekomen aan hun yogabeoefening?

Verantwoordelijkheid nemen

Voor mijn gevoel komt dat doordat we gewend zijn om verantwoordelijkheid bij een ander neer te leggen. In mijn werk als sportarts hoorde ik regelmatig: ‘Dokter, zeg maar wat ik moet doen!’ En van mensen die bij een dokter waren geweest: ‘Van de dokter moet ik deze oefeningen doen.’ Als je goed kijkt naar de tekst, gaat deze volledig voorbij aan de persoon zelf. Waarom zou de ene volwassene zeggen wat de ander moet doen? Sterker nog, waarom zou überhaupt iemand een ander vertellen wat hij of zij moet doen. Kinderen weten heel goed wat goed voor ze is, ze staan nog dicht bij hun gevoel. Alleen leren wij ze al jong dat ze niet naar hun gevoel maar naar ons (ouders/volwassenen) moeten luisteren. Vraag aan een gemiddelde scholier voor wie hij of zij huiswerk maakt, en hij of zij antwoordt dat dat voor de juf of meester is. En als je het niet gedaan hebt, zeg je sorry tegen die juf of meester. Maar voor wie maak je echt je huiswerk? Voor wie doe je echt yoga?

Sorry tegen jezelf zeggen

Als je kunt zien dat alles wat je doet…of laat, je voor jezelf doet, dan hoef je geen sorry tegen iemand anders te zeggen. En als je een keer niet aan yoga bent toegekomen, terwijl je echt wel weet dat het beter voor je was geweest dan een avond netflixen, dan mag je sorry tegen jezelf zeggen. Sorry dat je jezelf tekort hebt gedaan en dat je de volgende keer beter voor jezelf gaat zorgen…of niet en dan mag je weer sorry tegen jezelf zeggen. Als uiting van zelfliefde, zonder schaamte of schuldgevoel.

Andere nieuwsberichten

Ik versus wij

Chakrafilosofie De yogaleer is gebaseerd op de chakrafilosofie, een eeuwenoude filosofie die de verschillende bewustzijnsniveau’s die je als mens in je draagt

Ode aan de lach, ode aan Sari

Thuisgekomen na mijn yogales, loop ik direct naar de televisie. De tweede helft van de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal is

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top